Greven af Monte Cristo og barmhjertigheden

Greven af Monte Cristo og barmhjertigheden

Greven af Monte Cristo og barmhjertigheden

# Sorø Klosterkirke

Greven af Monte Cristo og barmhjertigheden

Fornyeligt var der tv-premiere på Bille Augusts filmatisering af Alexandre Dumas’ roman ”Greven af Monte Cristo”. Filmen handler om en adelig, der rives ud af sin skønne ungdom og sidder indespærret i 14 år, fordi tre mænd vil have skovlen under ham. Da det endelig lykkes for Greven af Monte Cristo at flygte fra fængslet, er han i begyndelsen af trediverne og optændt af hævntørst. Han udbryder: ”Jeg vil kæmpe til det yderste! Jeg vil generobre den lykke, som man har berøvet mig! Jeg vil hævne mig på mine bødler, før jeg dør!” Greven vil etablere en ny orden, og det fornemmer man også i hans ansigtstræk. 

   For berøves man af tryghed og håb, bliver man overmandet af bitterhed og frygt. Det sidste gælder netop for greven, som målrettet indleder sit hævntogt, hvad man jo godt kan forstå, men satan eller det onde vil samtidig have ham til helt at opgive troen på barmhjertigheden.

   Filmen minder os om, at vi har brug for en instans at orientere os efter eller at se os selv i forhold til. Jamen, halli hallo; Det kan jeg sagtens finde ud af selv, for jeg vil det gode! Nej, for vi har netop ikke en uigendrivelig viden om, hvad det gode er, det ville forudsætte, at vi som Kristus er helt rene i sinde. Det er vi ikke. Vores opgave består derfor i at vælge ondskaben fra. Hvordan gør vi det? Det gør vi ved at tro på Kristus og hans kærlighedsbud og handle efter det. Og det er i mødet med Kristi nåde og barmhjertighed, at vi forstår vores behov for tilgivelse. Som det sker for greven af Monte Cristo, som mod slutningen af romanen udbryder: ”Nu er er det min tur til at trygle om barmhjertighed og tilgivelse. Min hævn har ramt mig selv, ja…helt ind i mit hjertes rødder. Sorg, fortvivlelse, død, mord og nu vanvid har jeg trukket efter mig som et spor”.

    Her forstår greven, at den som fornægter barmhjertigheden, ender i ondskaben. At modtage Guds ord sker ganske vist passivt, men at bevare og eller at beholde det kræver aktiv handling og en medlevende indsats.

   Det lærer man ved at læse Alexandre Dumas roman eller se Bille Augusts film. 

Du vil måske også kunne lide...

0
Feed
  Sorø Klosterkirke - Akademigrunden 4, 4180 Sorø
  ·   Kirkekontor: Munkevænget 22, 4180 Sorø
      57832620
      dva@km.dk

Kontakt