Når de døde bliver levende

Når de døde bliver levende

Når de døde bliver levende

# Sorø Klosterkirke

Når de døde bliver levende

I Sydamerika kan man være heldig oppe i Andesbjergene at finde et kapel. Udefra tager det sig helt uanseeligt ud, men træder man sig ind i kapellet, er enkelheden og symbolikken slående. Overalt er der tændt stearinlys. Ellers består alt andet af nøgne sten. Gulvet, alteret, korset, bænkene. Og så mangler der en ting. Der mangler en dør ind til kapellet. Man kan bevæge sig frit ind og ud af kapellet. Og det betyder, at de folk, der i sin tid byggede kapellet, var gode teologer. De havde forstået det vigtigste: At påskemorgen var stenen væltet fra Jesu gravhule! Klippestykket, der holder døden på plads, var af mægtige kræfter løftet bort. Barrieren mellem liv og død var ophævet. Tilbage er hundrede lys til at vidne om det. 

    Alt sammen skete det for at fortælle os, at vi i Guds øjne er så dyrebare, at Kristus vil leve og dø for os. Han døde og opstod for dig og mig, for dem, vi elsker, og for dem vi foragter. Han døde og opstod for dem, vi misunder, dem vi holder af, og for dem vi ikke kender.

   Frederik den Store af Preussen besøgte en menighed i Pommern, som havde bedt om en ny præst, fordi deres nuværende bestred kødets opstandelse. Frederik den Store nægtede at fyre præsten med ordene: ”Præsten forbliver i stillingen. Og hvis han så på opstandelsesdagen ikke vil opstå sammen med sin menighed, ja, så kan han få lov til at blive liggende.”

    Netop dette motiv havde den engelske maler Stanley Spencer i hovedet, da han i slutningen af 1920’erne et maleri, han kaldte for opstandelsen. Her er de døde, der bliver levende, malet insisterende konkret. De sætter sig forundrede op i deres grave. Maleriet forestiller den lokale kirkegård i Cookham, som var Spencers hjemby, og de døde, som er blevet levende, er alle virkelige personer fra byen, som maleren kendte. Hvorfor gjorde Spencer det således? For at minde os om, at vi er dem, vi er, i kraft af vores relationer, så hvordan skulle man kunne forestille sig sin opstandelse uden alle dem, man kendte, både de elskede og de mindre elskede? 

Du vil måske også kunne lide...

0
Feed
  Sorø Klosterkirke - Akademigrunden 4, 4180 Sorø
  ·   Kirkekontor: Munkevænget 22, 4180 Sorø
      57832620
      dva@km.dk

Kontakt