13/09/2024 0 Kommentarer
Bibelen Leth fortalt
Bibelen Leth fortalt
# Sorø Klosterkirke
Bibelen Leth fortalt
Igennem to og et halvt år har Kristian Leth hver søndag på P1 udforsket kristendommen under overskriften ”Bibelen Leth fortalt”. På forlaget Lindhardt og Ringhof udsender Leth i dag en hel bog om emnet: ”Verdens vigtigste bog – Kristendommen, Bibelen og vores verden”. Leth beskriver kristendommen som en klippe, der fylder hele vores horisont: ”Den er så stor, at vi ikke kan få øje på den (…) Men i virkeligheden ligger kristendommen der som en konstant hele tiden og udgør rammen for det hele – også det, vi tror, er logisk, fornuftigt eller naturligt.”
Vi pakker tasken om aftenen, fordi vi skal på arbejde dage efter. Vi har en altså en tro på, at der kommer en dag i morgen. Og hvis nogen af vores nærmeste siger, de elsker os, så tror vi på dem. Og det er faktisk meget mere værd end at vide det. For jeg tror med hele min person, men jeg ved kun med min forstand. Og nok kan vi tale om beviser, men det som ligger over beviset er jo langt vigtigere, for det er jo overbevisningen. Eller som Leth selv formulerer det: ”Den første handling, sindet foretager sig, idet det eksisterer, er en troshandling. Vi udtrykker en basal tro på, at vi er i verden, og at det er bedre end ikke at være der.”
Derfor mener Leth også, at forestillingen om, at kristendommen skulle være på vej til at forsvinde, er lodret forkert: ”Religion er normen. Ideen om, at det er fortidigt og ubrugeligt, er et standpunkt, man selvfølgelig gerne må indtage, men det vidner mere om ens egen overbevisning (ens tro) end om noget påviseligt i verden.”
Det har fået mig til at tænke på, at Bibelen begynder med det hebraiske ”Beretsjit”, der betyder ”I begyndelsen”. Bibelen begynder altså med konsonanten B. Alfabetet begynder derimod med A. Jødiske teologer mener, at Bibelen begynder med et B, eftersom alfabetets oprindelse eller første bogstav må være forbeholdt Gud. Nietzsche skriver da også et sted, at vi ikke slipper af med Gud, før vi slipper af med grammatikken.
Det gør vi som bekendt aldrig, og det understreger Leths bog med al tydelighed.
Kommentarer